KÖZÖSSÉGÉPÍTÉS A TIKHEGYEN ÉS HAGYOMÁNYAINK MEGŐRZÉSE

2020.07.01-2021.06.30

Emlékezetes évek maradnak a számunkra ezek a 2019-2020-s évek, hisz a járványhelyzet megnehezítette az egyesületünk számára kijelölt utat, a hagyományaink bemutatását és a közösség építését. Lopva tudtunk 2020 őszétől 1-1 programot megcsinálni. Az utolsó, ősz záró Márton napunk után ismét zárt az ország. 2021. tél vége és kora tavasza szintén bezáródott a számunkra, téltemetés és tavasz köszöntés elmaradt. Április közepétől viszont kis csoportba megoldottuk a találkozásokat és elkezdtünk ismét gyakorolni.

A legnagyobb előrelépés az egyesület életében, hogy sikerült egy fiatal zenekarral- a Turi Bandával- megegyeznünk, hogy mind a Tikhegyi Gyöngycsibék, mind a Tikhegyi Gyöngytyúkok próbáin és fellépésein kísérni fognak minket, gyakorlunk együtt. Fiatal zenészek, Koncz Gergő tanítványai. A Kőris Zenekar tagjai voltak, de most új utakon járnak, de továbbra is zenélnek a régi együttesükkel is.

2021. május 14-15-re szerveztünk egy Pünkösdi készülődést, ahol táncokat és énekeket tanultunk, mivel szerettünk volna egy zöldágazást Pünkösd tiszteletére.

2021. május 22-én Gyulafirátóton a Kálvária dombra szerveztük meg a pünkösdi programunkat. Jöttek táncosok Várpalotáról a Cserregőktől, Bakonyszentlászlóról és Balatonalmádiból Kreutz Károly, néptáncot tanítani. Zöldágaztunk és aztán a Kálvária dombon táncoltunk 3-4 órát. Végig húzta a Turi Banda.

A következő programunk a tánctábor és a Balaton parti táncház volt 2021. július legvégén. Az egyesület vezetője, Dékmárné Forgács Zsuzsanna 1 hetes tánctábort tartott 40 gyerekkel Balatonalmádiban.  Ennek a tábornak már több éves hagyománya van, a táncoktatás mellett, népi mesterségek tanításával is foglalkoznak. A tábor zárásaként táncházat szervezett Balatonalmádiban a strandon. A csoportot a MagyarHang zenekar, Mészáros Vincéék kísérték.

Ennek a pályázati ciklusnak zárása a gyulafirátóti és hajmáskéri szüret volt 2021.09.25-én. Gyulafirátóton a Tikhegyi Gyöngycsibékkel adtunk közös műsort, mint ahogy szoktuk, délután pedig Hajmáskérre voltunk hivatalosak. Közös fellépés volt a hajmáskéri gyerekekkel és a Vadgalamb néptáncegyüttessel. Mindkét programon a Kőris Zenekar kísért bennünket Bódis Erika vezetésével. A programon Zoborvidéki asszonycsúfolót adtunk elő.

Legfontosabb számunkra, hogy a gyerekekkel is megszerettessük a néptáncot és a hallgatóságnak is minél több tájegység táncait megmutathassuk.