Ablak a Múltra Egyesület

Az egyesületet Dékmárné Forgács Zsuzsanna néptánc oktató alpította 2010-ben. Az egyesület célja a népi tánc hagyományának ápolása, a gyerekekkel a néptánc megszerettetése és az idősebb generációk bevonása a hagyományápolásba.

Jelenleg már 4 néptánc csoport működik a településen az egyesületen belül.

Kastélykert Óvodás Néptánc csoport

Tikhegyi Gyöngycsibék iskolás néptánc csoport

Tikhegyi Gyöngycsibék utánpótlás csoport

Tikhegyi Gyöngytyúkok felnőtt néptánc csoport

2019.szeptemberében bővült a csoportunk létszáma. A helyi általános iskola segítségével megalakult a kis iskolásokból álló Gyermek Néptánc csoport, mely a Gyöngycsibék utánpótlás csoportját is adja. Ez a több éves munkánk eredménye, hogy az iskolában el tudtuk indítani a magyar néptáncot. Az iskola német nemzetiségi tagozatos iskola, a német néptánc alap tantárgy.

Az óvodás, a kisiskolás és a felnőtt korosztálynak heti egy alkalommal, a Gyöngycsibéknek heti két alkalommal zajlanak a foglalkozásai.

Az évkörben jelen lévő jeles napi ünnepeken  szerepelnek a csoportok, mint a  Szüret, Mihály nap, az Advent, a Farsang és a Pünkösd. Ezen kívül részt veszünk egyéb meghívásos programokon is, mint a civil napokon, Rátóti Adventen.

Programjaink 2019-ben

Farsangolás

2019. 03.31.         I. Tikhegyi Néptánc Találkozó

2019. május 5.     Sör és Kolbász Fesztivál

2019. május 25.   Civil nap Gyulafirátótón

2019. június         Veszprémi Civil Napok

2019. júlis             Veszprémi  Utca Zene Fesztivál  flashmob

Legsikeresebb szervezésünk az I.  Tikhegyi Néptánc Találkozó. Bevontuk a helyi civil szervezeteket is, így egy nagyon virágzó kapcsolat vette kezdetét.

A környékből a helyi csoportokkal együtt 15 csoport, közel 300 táncos , énekes , népzenész vett részt. A találkozó métabajnoksággal kezdődött, mely nagy örömet okozott a gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt.  Itt voltak pl.a hajmáskéri Vadgalamb Együttes nyugdíjas csoportja, a várpalotai Cserregők, a nemesvámosi Lencseszemek, a  berhidai néptáncosok és még sokan mások. A nap folyamán, a Veszprémben működő, Kőris Zenekar húzta a talpalávalót.

Este táncházzal zárult a nap.